top of page
  • Facebook - grijze cirkel
  • Instagram - grijze cirkel
Zoeken

Afvallen? Creëer een calorietekort!

Tel elke dag je calorieën en vermijd snelle oplossingen, want het creëren van

een calorietekort is dé manier om duurzaam af te vallen.


Met al de verschillende diëten waarmee je tegenwoordig geconfronteerd wordt via o.a. social media en reclames met influencers en beroemdheden, kan ik me voorstellen dat het moeilijk wordt om er achter te komen wat nou echt het beste is voor jou en je lichaam om gewicht te verliezen. In plaats van te vallen voor 4 weken challenges, ‘verlies 6 kilo in 6 weken’ en andere snelle diëten die meestal resulteren in een cyclus van korte termijn veranderingen in eten en activiteit, moet je op lange termijn gaan denken. De meest natuurlijke en duurzame manier om af te vallen is nog steeds door gezond(er) te eten en daardoor een calorietekort te creëren door een verminderde dagelijkse calorie-inname. In dit artikel zal ik al je vragen beantwoorden over het belang van het creëren van een calorietekort voor succesvol gewichtsverlies op de lange termijn.


 

Wat is een calorietekort en hoe creëer ik er een? Wanneer je eet of drinkt, neem je calorieën tot je. Calorieën zijn eenheden van energie in voedsel en dranken. Je lichaam verbrandt de calorieën die je dagelijks binnenkrijgt om je lichaam van brandstof te voorzien. Er zijn drie verschillende componenten waarvoor calorieën worden verbruikt:

• Energieverbruik in rust – de calorieën die je lichaam in rust gebruikt om vitale functies zoals bloedsomloop, ademhaling en je hersenen van brandstof te voorzien.

• Energieverbruik bij activiteiten – de calorieën die je lichaam gebruikt om te wandelen, te sporten, je huis op te ruimen, etc.

• Thermisch effect van voedsel – de calorieën die je lichaam gebruikt om je voedselvertering, voedselabsorptie en voedselmetabolisme van brandstof te voorzien.


Om een ​​calorietekort te creëren, moet je je lichaam van minder calorieën voorzien dan het nodig heeft om deze drie hierboven beschreven componenten van calorieverbruik te voltooien. Door dit gedurende een constante periode te doen, zul je beginnen af ​​te vallen, omdat je lichaam zich wendt tot opgeslagen vetten om de drie verschillende componenten van brandstof te voorzien. Omgekeerd, door te veel calorieën te consumeren, zul je aankomen omdat je lichaam de verbruikte calorieën niet kan gebruiken en een overschot creëert.Hoeveel calorieën moet ik elke dag consumeren? Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig, want dit is echt voor iedereen verschillend. Dat is ook direct het moeilijke van het creëren van een calorietekort, want hoeveel is teveel en wat is dan dus een tekort? Heel algemeen wordt er vanuit gegaan dat de gemiddelde vrouw ongeveer 2000 calorieën per dag nodig heeft om op gewicht te blijven en de gemiddelde man ongeveer 2500 calorieën. Het exacte aantal calorieën dat je elke dag moet consumeren, hangt echter af van verschillende factoren, zoals geslacht, leeftijd, lengte, gewicht en activiteitenniveau.

De beste manier om erachter te komen hoeveel calorieën je lichaam nodig heeft, is door een caloriecalculator te gebruiken. Deze berekening kan je maken via veel fitness- en voedingswebsites. Voer gewoon je geslacht, leeftijd, gewicht etc. in en hoeveel je aan sport e.d. doet en klik op berekenen. Je krijgt dan een algemeen advies van hoeveel calorieën je zou moeten consumeren om op gewicht te blijven of duurzaam af te vallen. Als je bij Fit met Lisette een voedingscoach-traject afneemt, maak ik uiteraard een speciale maatwerk berekening voor je en kan je mijn app gebruiken om alles bij te houden. 


Hoe houd ik mijn calorie-inname bij? Het bijhouden van je calorieën is echt heel eenvoudig, maar je moet het wel consequent doen (en dat is het moeilijkste, haha) Een app op je telefoon voor het tellen van calorieën is het makkelijkst. Door simpelweg je voedsel- en drankinname in te voeren via deze apps, krijg je een gedetailleerde analyses van je voedingswaarden en je calorie-inname. Op basis van deze rapporten kan je beslissen welke voedingsmiddelen en dranken je moet schrappen om een ​​calorietekort te creëren en gewicht te verliezen terwijl je toch een gezond voedingspatroon behoudt. Let daarbij ook heel goed op de inname van vetten, eiwitten en koolhydraten in de juist verhoudingen! Ook dat kan je specifiek zien in die apps.


Enkele van de beste apps om je calorie-inname bij te houden: • Samsung Health (standaard app op Samsung telefoons.

• Gezondheid (standaard app op Iphone)

• Mijn eigen Fit met Lisette app (alleen voor klanten)

• My Fitness Pal


Samengevat, er zijn geen snelle oplossingen voor duurzaam gewichtsverlies. Ze resulteren meestal in een jojo-dieet en zijn ongezond. Daarom raad ik je aan om alle trendy nieuwe diëten een voedings-challenges over te slaan en bij de meest basic manier van afvallen te blijven - het creëren van een calorietekort. Tel je calorieën en verminder je calorie-inname tot onder de behoefte van je drie beschreven componenten van calorieverbruik. Op deze manier zal je echt langdurige en meetbare resultaten zien. En lukt het je niet alleen of vraag je je af hoeveel calorieën jij nou precies nodig hebt om af te vallen, aan te komen of op je huidige gewicht te blijven, dan help ik je daar graag mee uiteraard!


Liefs,

Lisette


Comments


bottom of page